Artiklar

"Bibliotekarien är en mångkonstnär"

Framtidens bibliotek är ett offentligt rum som är tillgängligt för alla och som främjar demokrati och yttrandefrihet. Och som bibliotekarie fungerar du som värd. – Att vara bibliotekarie är ett allt mer mångsidigt yrke, säger överinspektör Susanne Ahlroth. Läs mera »
23.10.2023 kl. 16:07

Omväxlande vardag på Ode

Att jobba på bibliotek handlar mycket om böcker, men minst lika mycket om att producera innehåll och skapa en miljö där besökarna bjuds på nya upplevelser. – Vår uppgift på Ode är att testa nya saker för att utveckla biblioteksverksamheten, säger specialbibliotekarie Hanna Kurtén.Läs mera »
23.10.2023 kl. 08:28

På bibliotek från kust till kust

Många vet tidigt vilken bransch de är intresserade av, men för Vilhelm Lönnberg var det inte så klart. För honom var det något av en slump att han hamnade in i biblioteksbranschen. – Men nu har jag svårt att tänka mig att göra något annat, säger han. Läs mera »
03.03.2022 kl. 15:23

Självklar men brokig väg till branschen

Gun Vestman är informationsspecialist på ett högskolebibliotek, vilket innebär att arbetsdagen är fylld av digitala informationsresurser, handledning och undervisning, men även kommunikation, översättning och koordinering. – Det är ett helt annat arbetsliv än det jag föreställde mig när jag sökte mig till utbildningen. Läs mera »
03.03.2022 kl. 15:16

Distansundervisning då och nu

När Johan Lindberg ser på dagens tekniska distansmöjligheter och hur användningen ökat efter pandemin, slås han av tanken att man för tjugo år sedan inte hade en aning om att ett virus kunde påverka studier och arbete så pass mycket.Läs mera »
03.03.2022 kl. 11:03

Vikariatet blev fast anställning

Biblioteksverkligheten är väldigt mångskiftande, och Lisa Strömsholm är glad att hon hann pröva på och få erfarenhet av några andra jobb innan hon blev bibliotekarie på heltid.Läs mera »
11.01.2022 kl. 21:51

Branschbyte efter blöjbyte

”Och du tror på fullaste allvar att man hinner studera när man är småbarnsmamma?” När Lisa Ahlvik fick den kommentaren växte hornen i pannan på henne. – Självklart kunde jag klara det!Läs mera »
11.01.2022 kl. 21:15