Vem är du?
– Jag är född och uppvuxen i Ingå, men flyttade till Åbo när jag började studera. Och här är jag fortfarande. Jag studerade historia med informationsvetenskap som stort biämne, och har nu ett tvåårigt vikariat som informationsspecialist på universitetsbiblioteket, på ämnesbiblioteket för den humanistiska fakulteten.
Vad ledde dig till biblioteksbranschen?
– Egentligen har jag aldrig haft något tydligt drömyrke, men faktum är att jag redan under skoltiden var nyfiken på biblioteket och var en frekvent besökare. Jag läste mycket och gillade tanken på att det finns hur mycket som helst att utforska. Det här ledde till att jag gjorde min prao på biblioteket hemma i Ingå, och dessutom sommarjobbade jag där flera somrar. Att jag började studera historia handlade mer om själva innehållet i utbildningen än om jobbmöjligheter. Men kombinationen av historia och informationsvetenskap visade sig vara perfekt, och redan när jag skrev min gradu började jag hoppa in på akademibiblioteket vid sidan av studierna.
Vad gör en informationsspecialist?
– För mig handlar det mycket om att assistera studerande, personal och forskare, att hjälpa dem hitta rätt källor och att sortera bland den oändliga mängd information som alla i dag har tillgång till, men som kan vara svår att greppa. Informationssökning innebär inte bara att kunna hitta rätt bok, utan framför allt om att ha koll på digitala källor och olika tekniker. Till min arbetsroll hör också att undervisa och handleda studerande.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Ett universitetsbibliotek är en väldigt dynamisk arbetsplats, och så mycket mer än det som syns på ytan. Jag drivs av utvecklingen och att ständigt få lära mig nya saker. För att kunna hjälpa andra behöver jag också själv lägga mig in i många olika saker och förstå hur det fungerar. Överlag sker det väldigt mycket just nu, speciellt inom det digitala. AI är ett bra exempel – en teknik som har vuxit explosionsartat under de senaste åren och som vi plötsligt behöver kunna förhålla oss till, dels för att själva förstå, men också för att kunna guida våra kunder rätt. Kopplingen till det akademiska är också spännande, och gör att man hela tiden utvecklas.
Varför ska man söka sig till branschen?
– Ett universitetsbibliotek är en stor värld, redo att upptäckas! Och det är absolut inte ”bara gamla dammiga böcker”. Arbetet är mångsidigt och ingen arbetsdag är den andra lik. Den snabba utvecklingen gör att det hela tiden behövs ny kompetens i branschen – IT, informationskunskap, kommunikation och pedagogik, bara för att nämna några.
Text: Sonja Finholm